Sevärda utflyktsmål  
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
Margaretha och
Leif Mobys trädgård

Mitt i det vackra sörmländska landskapet, känt för sina ekhagar och glittrande blå sjöar, ligger vår trädgård i en solig södersluttning med ett skyddande berg, där bergatrollet bor, i norr.Det varma läget gör att vi lockas att prova växter som normalt inte trivs så bra hos oss i zon 3. Trädgården omfattar ca 1700 m2 varav berget utgör en stor del.


Vi ser det som en utmaning att försöka åstadkomma ett blommande berg, varför alla möjliga och omöjliga skrevor har fyllts med jord och växter, bland annat rhododendron, små barrväxter som häxkvastar samt torktåliga marktäckare. Uppför berget tar man sig på branta och vindlande trätrappor och väl där kan man slå sig ned på någon av uteplatserna och njuta av den vidsträckta utsikten över sjön eller beskåda den övriga trädgården i ett fågelperspektiv.I trädgården finns också ett par dammar, varav en med fiskar, en liten bäck, vattenfall, växthus, stenpartier samt en japaninfluerad del.

På våren och försommaren blommar mängder av rhododendron och andra surjordsväxter, för att senare följas av en prunkande irisrabatt och skyar av blommande honungsrosor och väldoftande gammeldags rosor. Vid stora dammen tronar vår stolthet, Catalpa bignonioides, som även den fyller trädgården med sin ljuvliga doft när de stora blomställningarna öppnar sig.


Här och var i trädgården kan man hitta överraskningar i form av installationer och det händer att bergstrollet hörs snarka.

Trädgården och trädgårdsarbete är för oss en viktig avkoppling från våra yrkesverksamma liv. Den är våra somrars glädje och vintrars oro och vi har tagit till oss boktiteln ”Jord under naglarna – frid i själen” som vår devis.

Hoppas att den kommer att skänka även Dig, som besökare, glädje!


 
 


Kaktusblomma Opuntia

Rosea 'Nostalgi'

Stäpplilja Eremurus

Yucca filementosa

Pionen Julia Rose

Oxalis adenophyllaRh campylogynum myrtilloides

Röd vallmo

Magnolia Galaxy

Clematis

Gullflocka Haquetia epipactus varigata

"trollblommor"

Klängros Alchymist

Moschataros Mozart

Iris Germanica

Japansk lönn i höstfarg

Krona med spindelnät

Magnolia Galaxy

Catalpa bignonioides
Margaretha och Leif Moby
Orrhammar,
Grävlingsvägen 258,
642 92 Flen
margaretha.moby@
gmail.com

070-633 60 56

 
Ö
ppettider sommaren 2023


Måndagen den 27 maj
kl 10-16  


Lördagen den 17 juni
kl 10-16

Lördagen den 5 aug
kl 10-16

Övriga tider visas trädgården enligt överenskommelse